Öncelikle ilk adımımız moral ve motivasyon,sonrasında unutma problemi veya tersinden söylersek hatırlama problemi,
Bir yerde okumuştum öğrenilenlerin % 70’i bir saat içinde,
% 80’i bir gün içinde,
% 90’ı bir hafta içinde unutulur diye.
Önce unutma problemini aşmalıyız veya gerekli olanı unutmamak, yazmak unutmayla başa çıkmanın yollarından birisidir.Öğrencilerimin renkli renkli kalemlerle not aldıklarını bazı cümlelerin altını çizdiklerini postiş yapıştırdıklarını gördüğümde neden diye sorduğumda aslında cevabını biliyordum kolay hatırlamak unutmamak.
Ayrıca düzenli tekrar yapan öğrencilerimin unutmayla daha iyi başa çıktıklarını bizzat gördüm, en verimli tekrar ise ders çalışmaya başlamadan, ders bittikten sonra , yatmadan önce veya kalktıktan sonra yapılan tekrarlardır.
Rehberlik dersinde sorduğumda öğrencilerimin bir çoğu sessiz ve düzenli bir ortamda çalışmak öğrenmeyi arttırdığını söyledi ayrıca hiç söylemek hoşlarına gitmesede cep telefonu, TV, müziğin açık olması gene dikkat dağınıklığını artırdığı malum.
Temelde düşündüğümüzde öğrenmek unutmamak için bütün duyu organlarımızla çalışmalıyız öğrenme o kadar uzun süreli olur. Okuma, yazma, not alma, test çözme, ezberleme,kendini ödüllendirme ve bunları günlük hayatta kendimize göre yaptığımız bir düzenli disiplinli planlama dahilinde kullanma gibi faaliyetler bizim için gerekli olan bilgileri unutmamızı zorlaştırır.