İnsanların kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yaptıkları faaliyetlerin tümüne EKONOMİ adı verilir.
* Arz talep dengesi İhtiyaç için üretim ve ihtiyaç için tüketim ekonominin temel dayanağıdır.
* İnsanın tarih sahnesine çıktığı ilk günden bu güne kadar çeşitlenen ihtiyaçları ekonomik faaliyetlerinde çeşitlenmesine yol açmıştır.
* İnsanın ihtiyaçlarını karşılama çabasından ortaya çıkan ekonomik faaliyetlerin en ilkel şekli avcılık ve toplayıcılık olmuştur.
* Yerleşik hayatı beraberinde getiren tarım ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesindeki ilk basamak olmuştur.
* Tarımsal üretimdeki artış ticaret faaliyetlerini doğurmuştur.
* Ticaretten elde edilen gelir fazlasını bir yerlerde muhafaza etme isteği bankacılık sektörünü (parayı ilk bulan Lidyalıların ortaya attığı sektör) ortaya çıkarmıştır.
* Başlangıçta kısa mesafelerde yapılan ticaret daha uzaklara taşınmaya başlayınca dönemin Kral Yolu, İpek ve Baharat yolları önem kazanmıştır. Bu dönemlerde ticaretin ana hatları bu yollar olduğundan devletler bu yollara sahip olmak için birbirleriyle savaşmıştır.
* Ticaret yollarında artan mal sevkiyatları bu yollardaki tehlikelerin (hırsızlık-yağma) doğmasına yol açtığından bu yollarda hem karakol hem de konaklama yeri görevini görecek kervansaraylar ve hanlar yapılmıştır.
* Ticaret yolları ile doğunun zenginliğini batıya taşınması batılı devletlerin bu zenginliğin kaynağına ulaşma arzusuna sahip olasına yol açmış, coğrafi keşifler ve beraberindeki Rönesans (bilim-sanat devrimi) hareketleri Sanayi Devrimine ortam hazırlamıştır.
* Sanayi devrimi sanayi faaliyetlerinin doğmasına neden olmuştur. Bu dönemde küçük bir kasaba halindeki yerleşim yerleri büyüyerek büyük bir şehir haline gelmiştir.
* Sanayi tesislerinde artan hammadde ihtiyacı madencilik sektörünün, üretimin tüketiciye ulaştırılma kaygısı ulaşım sektörünün, tüm bu faaliyetlerle zenginleşen insanın ise dinlenme ihtiyacı turizm sektörünün ortaya çıkmasını sağlamıştır.
* Sanayi devrimi ile açılan yeni iş sahaları insanların sanayi bölgelerine göç etmesine yol açmıştır.
* Farklı ekonomik özelliklere sahip bölge insanlarının yaşayışlarında, ilişkilerinde ve sosyokültürel olaylara bakış açılarında farklılıklar görülmeye başlamıştır. Örneğin bir tarım şehri insanları ile turizm şehri insanlarının yaşam biçimleri farklılıklar göstermiştir.
Ruhr Bölgesi