Vanadokya Peri Bacaları

Vanadokya Peri Bacaları

Coğrafya TR 19 Mayıs 2020

Van’ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar köyünde bulunan Vanadokya Peri Bacaları ile aynı alanda bulunan çok sayıda tünel ve mağara turizme kazandırılmayı bekliyor.

İlçe merkezine 33 kilometre uzaklıktaki Yavuzlar köyünde volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların, yağmur sularının ve rüzgarın aşındırmasıyla ortaya çıkardığı Vanadokya Peri Bacaları, Nevşehir’in Ürgüp ilçesindeki Kapadokya’yı aratmıyor.

Yöre halkı tarafından “Vanadokya” olarak adlandırılan ve her yıl özellikle yaz mevsiminde çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan peri bacaları, son yıllarda yağışların etkisiyle ortaya çıkan, metrelerce uzunluktaki çok sayıda tünel ve mağarayla da dikkatleri çekiyor.Vanadokya Peri Bacaları, Başkale ilçesine bağlı ve ilçeye 33 km uzaklığında olan Yavuzlar Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Oluşum olarak Kapadokya bölgesindeki peribacaları ile aynıdır, herhangi bir farklılık göstermez. Volkanik yapılı Yiğit Dağı’ndan çıkan materyalin su ve rüzgarlarla aşındırılmasıyla oluşmuştur.Vanadokya Peri Bacaları yaklaşık 17 bin peribacasını barındırır.20 kilometrelik bir alanda yayılan peribacalarının yanında 35 mağara ve 12 oyma evi bulunmaktadır.ölgeye gelenlerin rahat seyahat etmeleri için köy yolu tamamen asfaltlanırken konaklama ve dinlenme için herhangi bir tesisin bulunmaması en büyük eksiklik. Bu bölgenin turizime kazandırılması için acilen tesis kurulması gerekli. Oldukça büyük bir alananı kaplayan Vanadokya Peri Bacaları‘nı, mağara ve oyma evleri sadece bir günde gezmek imkansız.Bölgeye yapılacak tesis ile hem Van’ın tanıtımı yapılabilir, hem yerli ve yabancı turistlerinin ilgisinin çekilmesi sağlanabilir hem de bölge halkının kalkınmasına yardımcı olunur.

Bunu Paylaşabilirsiniz.

Kıta nedir ve kaç tane kıta vardır?

Coğrafya TR 14 Ocak 2024

YKS'ye Hazırlık Bambu Ağacına Benzer

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Adı Günümüzde Var Olmayan Ülkeler

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Pharos-İskenderiye Feneri

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Büyük Rift Vadisi Nereye Diyoruz

Coğrafya TR 07 Şubat 2023

Ökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aysberg

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Anökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aerosol

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Abrazyon Platformu

Coğrafya TR 16 Aralık 2020