Şehirlerin Doğuşu; İnsanların ortaya çıktığı ilk dönemlerde bilgi birikimi ve teknoloji eksikliği gibi nedenlerle yaptıkları ekonomik faaliyetler kısıtlıydı.Teknolojideki gelişmeler, bilgi düzeyindeki artış, doğal kaynakların keşfi ve işletilmesi, nüfus artışı, ihtiyaçların çeşitlenmesi, tüketimin artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi, sosyal-ekonomik ve kültürel yapının hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşaması beraberinde ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesini ve hızlı bir sanayileşme sürecini getirdi.Sanayileşmenin hız kazanması şehirleşmedeki artışı doğururken beraberinde göç ve çevre sorunlarını da getirmiştir.
Şehirleşmenin Tarihsel Gelişimi;
İlk çağ: İlk çağlarda verimli toprak ve uygun doğa koşullarının bulunduğu alanlar yerleşim yeri olarak kabul edilmiştir.
Ortaçağ: Özellikle dini yönden şehirleşme ön plan çıkıyor. Yine bu dönemde verimli tarım arazileri üzerinde yer alan ve ulaşım bakımından elverişli alanlarda şehirleşme ön plan çıkıyor. Liman özelliği gösteren ticaretin geliştiği merkezler, Siyasi ve askeri merkezler ve dini mabetlerin bulunduğu alanlar gelişme göstermiştir.
Yeni Çağ: Şehirleşme konusundaki en önemli gelişmeye Sanayi Devrimi neden olmuştur. Sanayi alanındaki buluş ve icatlar şehirlerin önemini artırmış, özellikle kırsal alanlardaki göçlerle beraber Avrupa şehirleri yoğun bir nüfus akımı ile karşılaşmıştır. Yoğun göçlerle beraber kent dokuları da bozulmaya başlamıştır. Sanayi tesisleri şehir merkezlerinde kalırken modern şehirlerin etrafında sanayi işçilerinin yaşadığı plansız ve altyapı hizmetlerinden yoksun yeni yerleşme alanları oluşmaya başlamıştır.
Şehirleşmede etkili olan faktör sanayi devrimidir.
Günümüzde: Günümüz şehirlerinde sanayi faaliyetleri, ulaşımın elverişli olduğu alanlar, Pazar özelliği gösteren nüfusun kalabalık olduğu bölgeler, turizm, eğitim ve kültürel özellikleri olan merkezler de kurulmuştur.
Şehirleşmede etkili olan faktörler Sanayi, ticaret, ulaşım, turizm, eğitim ve kültürel faaliyetlerin gelişmiş olmasıdır.
Göç ve Kentleşme İlişkisi
Göç olgusu, sosyal bir hareket olmasına karşın, ekonomik yaşamdan kültürel yaşama kadar hayatın her yönünü etkileyen temel bir değişimdir.
Göç ve kentleşme arasındaki ilişki, kentlerin çekici faktörleri ile kırsalın itici faktörlerinden kaynaklanmaktadır.
Göçe neden olan çekici faktörler:
Göçe neden olan itici faktörler şunlardır:
Göçün Mekânsal Etkileri
Göç Veren Yerlerdeki Etkiler
Göç Alan Yerlerdeki Etkiler
Çevre kirliliği