Coğrafya dersinde başarılı olmak için nasıl çalışmalıyım? Coğrafya dersine nasıl çalışmalıyız? Coğrafya dersine ben nasıl çalıştım soruları öğrencilerim tarafından soruluyor;
Coğrafya biraz ezber biraz anlama biraz yorum birazda konular arasında bağlantıları kurmak okuduğunu iyi anlamak gerek. Öncelikle başarılı olmak istiyorsak iyi bir kitap dostu kitap kurdu olmamız gerekir çünkü düzenli kitap okuyucusu olmak olaylar arasında bağlantı kurmamızı muhakeme kabiliyetimizin artmasını doğurur ki buda her şeyden önce okuduğumuz soruyu anlamamız açısından çok önemlidir.
Coğrafya dersimize çalışırken asla ezber ağırlıklı çalışmamalıyız çünkü beynimizin muhteşem bir özelliği olan unutma ders çalışırken kabusumuz olur doğal olarakta çabuk unuttuğumuz derslere sıcak bakamayız ezber ileriki süreçte coğrafya dersimize olan ilgimizi azaltır.
Coğrafya dersinde omurga önemlidir yani genel hatlarıyla konuyu bilmek gerekir. Konuyu genel hatlarıyla öğrenmede kitap seçiminin önemi ortaya çıkıyor kitap seçiminde ince kitap az konu içerir veya aksi düşünceyle kalın kitap içerikte her şeyin olduğu her detayı anlattığı anlamına gelmez. Kitap seçiminde ders öğretmenimizin fikrini almalıyız ve de kitabı seçerek inceleyerek tarzımıza uygunluğuna bakmalıyız ayrıca coğrafya dersimizin içeriğini nasıl verdiğine örnekleri güncelliği bize ne kadar aktarabildiğine verebildiğine bakmalıyız bizi bir sürü fazla bilgiyle boğan bir kitap işimizi zorlaştırır. Coğrafya dersine çalışırken tek kaynak kulanmayınız farklı kaynaklardan konjuların pekiştirilmesi gerekir ayrıca ders çalışırken kısa notlar almak renkli kalemler kullanmak dikkatimizi tek bir yerde yoğunlaştırmak açısından çok önemlidir. Coğrafya dersini anlatırken arşivimin çok geniş olması soru bankamın çokluğuna dayanarak fazla detaya ezbere inmektense yoruma dayalı olmasının öğrenmeyi artırdığını gözlemledim çünkü çok fazla detay içeren sorular soru bankaları öğrencilerimde öğrenmeyi baltaladığını gördüm.
Sonuç olarak hiçbir başarı tesadüf olmadığını biliyoruz planlı bir şekilde ders çalıştığımızda emek verdiğimizde hangi derse nasıl ne kadar çalışacağımızı bildiğimizde o derste mutlaka başarılı oluyoruz.