Büyük Mavi Çukur Belize

Büyük Mavi Çukur Belize

Coğrafya TR 19 Mayıs 2020

Dünyamız, evrenin en etkileyici güzellikteki gezegenlerinden birisi. Dünya coğrafyası üstünde serpilmiş bilmediğimiz o kadar inanılmaz yerler var ki, fazlası vakit sözlerle tanım etmek olası basit olmuyor. İnsan gözlerine inanamıyor.
Dünyanın en enteresan görüntüleri, volkanik hadiseler ya da göktaşı düşmesi neticesi oluştuğu gibi, birtakımları da milyonlarca sene süren natural aşınmalar neticesi meydana çıkmış. Kimisi çölün ortasında, kimisi denizde. Kimisi yerin altında, kimisine inanmak olası değil sanki.
Bu yazımda görüp hayranlıkla fotoğraflarına baktığım bir yeri sizlere anlatacağım.

BÜYÜK MAVİ ÇUKURUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Belize şehrinin 96.5 km dışında yer alan Büyük Mavi Delik 153 bin sene evvelce meydana gelen bu sualtı düdeni 300 metre genelinde ve 124 metre derinliğindedir. 
Belize’nin Bariyer Mercan sistemi UNESCO doğrulusunda dünya mirası kısmı ve “Batı Yarıküresinde en el değmemiş mercan ekosistemlerinden biri” olarak tanındı. Bölge tehdit altındaki deniz türlerine; deniz ayısı, yeşil kaplumbağa ve Amerikan timsahına da ev sahipliği yapıyor.
Burası dünyanın en büyüleyici dalış meydanlarından biridir. 
Bu deliğin koyu mavi olmasını gerçekleştiren şey ise derinliktir.
Bu mavi çukurun adı 1971 senesinde  ünlü bilim adamı Jaques Yves Cousteau doğrulusunda bütün dünyaya yasenemıştır.

Belize,Mavi Çukur
NASIL OLUŞTU?
Bilim insanlarına göre bu çukur Buz Çağı esnasında deniz düzeyinin şimdilik düşük bulunduğu bir dönemde bir mağara  olarak oluşmaya başlamıştır. Deniz düzeyinin artması neticesinde da bu alan sular altında kalmış ve basınca karşı koyamayan mağara tavanı çökmüştür.
Eskiden Maya medeniyetinin bir parçasını meydana getiren yerli halk büyük mavi çukurun oluşumu ile alakalı bu kuramı kabul etse de başka bir kuram de halkın birtakım kesiminin inandığı şekliyle mağarada hayat sürdürdükleri inanılan tanrıların insanlara küstükleri ve mağarayı terk ettikten sonra mağaranın çökmesidir. Yerli halk, tanrıları bölgeyi terk ettikten sonra belaların gelmeye başladığını anlatmakta ve büyük mavi çukuru bugün bile mabet olarak kullanmaktalar. Hatta bölümde yaşam sürdüren birtakım şahıslar geceleri bu çukurun gümüş rengine döndüğünü bile iddia etmektedir.

 

Bunu Paylaşabilirsiniz.

Kıta nedir ve kaç tane kıta vardır?

Coğrafya TR 14 Ocak 2024

YKS'ye Hazırlık Bambu Ağacına Benzer

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Adı Günümüzde Var Olmayan Ülkeler

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Pharos-İskenderiye Feneri

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Büyük Rift Vadisi Nereye Diyoruz

Coğrafya TR 07 Şubat 2023

Ökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aysberg

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Anökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aerosol

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Abrazyon Platformu

Coğrafya TR 16 Aralık 2020