Süper Hücre Nedir? Nasıl Oluşur?

Süper Hücre Nedir? Nasıl Oluşur?

Coğrafya TR 23 Haziran 2020

       Son yıllarda ülkemizde de görülmeye başlanan Supercell diğer bir adıyla Süper hücre, atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgarın yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak yani aşırı ısınma aşırı soğumaya bağlı olarak, normalde enine görülmesi gereken rüzgarlar yerine daha çok dikey rüzgarların fazlalaşması ile kararsız bir ortam oluşur bu kararsız ortamla o bölgelerde ortaya çıkan o bölgede daha önce pek görülmeyen gök gürültülü kuvvetli bir fırtına biçimidir.

       Süper hücreler, kuvvetli bir yağış biçimidir. Dolu yağışı, şiddetli rüzgar buna eşlik eden yıldırım fırtınası veya hortum oluşturabilirler. Süper hücreler, kararsız hava olaylarının gerçekleştiği durumlarda görülürler dünyanın her yerinde görülebilirler. Kaynaklara göre süper hücreler oluşumları  genellikle Amerika’nın geniş düzlüklerinde, Amerika kıtasının batısı olan hortum bölgelerinde, Arjantin, Urugay ve Brezilya’nın bazı bölgelerinde sık oluşurlar. Avrupa, İngiltere ve Çin de süper hücre fırtınalarının görüldüğü yazılmakta.

Süper Hücre Oluşumu Bulut İçi hareketler hava Akımı Yönü

      Süper hücre, kendi etrafında spiral bir hareket yapan yatay rüzgarların  dönmesi ile başlar. Yatay rüzgarlar, atmosferin üstüne doğru dikine yükselmeye ve esmeye başlarlar. Zemindeki sıcak rüzgarın yükselmesi sonucunda, üst tarafta bulunan soğuk rüzgarın yer değişmesi başlar bu terselme durumu ile karasız durum oluşmaya başlar. Yukarıya doğru hareket eden kuru ve sıcak hava, hızla yükselen ve soğuyan hava hızlı bir şekilde  nem almaya başlar ve aşağıdaki görselde görüldüğü gibi bu spiral hareketler sonucunda

Süper Hücre Oluşumu İstanbul Haziran 2020

      Ters bir durum ortaya çıkarır yukarıda nemli ve soğuk aşağıda sıcak ve kuru hava kalır. Yoğun olmasına rağmen sıcak havanın yükselmesi kararsız bir hava akımı oluşturur. Hava akımının gücü hızı yukarı hareket nedeniyle yavaşlayıp durmaya başlayınca, bu sefer hava akımı aşağıya doğru bir bir çöküşle inmeye başlar. İşte bu bu hızlı iniş sırasında ısı dalgalanması hızlı ısı düşüşü kaynaklı oldukça büyük dolu taneleri oluşturur. Bu havanın ani hareketi indiği çökme bölgesi, yeryüzünde kendisini en çok hissettirdiği ve en çok zarar verdiği kısımdır.

      Çeşitli kaynaklarda genelde üç tip süper hücre oluşumu gözlemlendiği yazmakta. Klasik süper hücre tipi(Classic), az yağışlı tip süper hücre(Low-precipitation: LP) ve bol yağışlı süper hücre tipi(High-precipitation: HP).

Bunu Paylaşabilirsiniz.

Kıta nedir ve kaç tane kıta vardır?

Coğrafya TR 14 Ocak 2024

YKS'ye Hazırlık Bambu Ağacına Benzer

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Adı Günümüzde Var Olmayan Ülkeler

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Pharos-İskenderiye Feneri

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Büyük Rift Vadisi Nereye Diyoruz

Coğrafya TR 07 Şubat 2023

Ökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aysberg

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Anökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aerosol

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Abrazyon Platformu

Coğrafya TR 16 Aralık 2020