Nasa Ay'da Su bulundu

Nasa Ay'da Su bulundu

Coğrafya TR 26 Ekim 2020

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ilk defa Ay'ın güneş gören yüzeyinde su bulduklarını açıkladı.

AA'nın aktardığı habere göre, NASA doğrulusunda oluşturulan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kızılötesi Astronomi Stratosfer Gözlemevi, Ay'ın güneşli yüzeyindeki su varlığını ilk kez doğruladı. Bu keşif, suyun ay yüzeyine dağılmış olabileceğini, soğuk ve gölgeli yerlerle sınırlı olmadığını gösteriyor."
Maryland odaklı Goddard Uzay Uçuş Merkezi çalışanları, Ay yüzeyinde hidroksil (OH) yerine su buzunun (H2O) olduğunu doğruladı. Ekip, suya özgü bir spektral izi belirleme etmek ve atmosferden daha net bir görüş elde etmek amacıyla bir uçağa monte edilen SOFIA teleskopu aracılığı ile keşiflerini gerçekleştirdi.

Colorado Üniversitesi Astrofizik Profesörü Paul Hayne ve ekibi de NASA'ya ait bir uydu doğrulusunda alınan kamera görüntülerini ve sıcaklık ölçümlerini kullanarak elde ettikleri sonuca göre, buz kütlelerinin aşağı yukarı 40 bin kilometrekare ya da ay yüzeyinin kabaca yüzde 0.1'i oranında yer kapladığını açıkladı.

Hayne, şu ifadeleri kullandı:

"Daha evvelce keşfedilmeyen bu buz havuzlarından milyarlarcasını görüyoruz. Bu, buzu daha basit çıkarmak amacıyla bir fırsat sunuyor. Ay'da astronotların gereksinim duyacağı şeyler yönünden bunun devrim niteliğinde olduğunu düşünüyoruz."
Daha evvelce 26 Ekim'de Ay ile ilgili "heyecan verici" yeni bir keşfi açıklayacağını duyuran NASA, "Artemis" isimli uygulama kapsamında 2024'te Ay yüzeyine bir erkek ve bir kadın astronot göndermeyi planlıyor.

 

Bunu Paylaşabilirsiniz.

Kıta nedir ve kaç tane kıta vardır?

Coğrafya TR 14 Ocak 2024

YKS'ye Hazırlık Bambu Ağacına Benzer

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Adı Günümüzde Var Olmayan Ülkeler

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Pharos-İskenderiye Feneri

Coğrafya TR 12 Şubat 2023

Büyük Rift Vadisi Nereye Diyoruz

Coğrafya TR 07 Şubat 2023

Ökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aysberg

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Anökümen

Coğrafya TR 17 Aralık 2020

Aerosol

Coğrafya TR 01 Ocak 2021

Abrazyon Platformu

Coğrafya TR 16 Aralık 2020